Skip to main content

Mutluluk Podkastı



Hepiniz mutluluk podkastına hoş geldiniz. Ben Ayfer. Bu mutluluk podkastının ilk bölümü. Tüm bölümler Dr. Robert Puff’ın happiness podcastından yola çıkarak hazırlanacaktır.

Bu süreç boyunca hayatlarımızı daha iyi hale getirmek ve mutlu olmak için çeşitli yollar keşfediyor olacağız. Haydi başlayalım.

Hepimiz birçok şeyin arayışı içindeyiz. Bazılarımız para arayışında, bazılarımız ün arayışında, bazılarımız aşk ve sevgi arayışında, kimimiz de sağlık arayışında. Ancak, tüm bu arayışların temelinde en nihayetinde aradığımız şeyin mutluluk olduğuna inanıyorum. ‘Yeterince param olursa, mutlu olacağım.’ ‘Eğer hayatımın aşkıyla tanışırsam, her şey güzel olacak.’ ‘Eğer terfi olabilirsem..’ ‘Eğer bu evi satın alabilirsem’ ‘Eğer bu arabaya sahip olabilirsem’. Tüm arayışlarımız, isteklerimiz böyle devam ediyor. Ancak, hepimiz parası olan, ünlü olan hatta hayatlarının aşkına sahip olan ama mutlu olmayan kişiler de tanıyoruz. Bu podkastta,  mutluluk verme ihtimali olan şeylerden ziyade, doğrudan bizi mutlu eden şeylere bakıyor olacağız. Bu sayede, bu podkastı dinlemenin soucunda hepimiz mutlu hayatlara sahip olabiliriz. Bu bir iş gibi... Ama verilen emeğe değen bir iş.
Kendinize beni ya da Dr. Puff’ı neden dinlemeniz gerektiğini soruyor olabilirsiniz. Bu da oldukça doğru ve iyi bir soru. Size bunun cevabını vereceğim. Ama asıl kanıtlar, bu podkastı dinledikçe hayatımızın gelişip gelişmediği sorusuna verdiğimiz cevap olacaktır. Bu soru her şeyin anahatarıdır. Bu işe yarıyor mu? Eğer işe yaramıyorsa, dinlemeyi bırakın. Ama bir şans verelim ve belki de hayatımız gelişmeyecek. Bu podkast sadece Dr. Puff’a yönelik bir giriş veya kendisinin neden mutlulukla ilgili bir otorite olmasıyla alakalı değil, elbette bize aktardığı hikâyeler sayesinde onun hakkında daha fazla şey öğreneceğiz. Çünkü o da kendisini bir hikâye elçisi olarak tanımlamakta.
Ancak, neden mutlulukla ilgili söyleyecek şeylerinin olduğunu hissetmesinin sebebi, bu konu hakkında tutkulu olması. Hiç müziğe tutkusu olan biriyle tanıştınız mı? Yediği içtiği müzik olan, ve tek yapmak istediği şey müzik olan biriyle tanıştınız mı? Ya da matematiği seven sadece matematik yiyip içen ve tek yapmak istediği şey matematik olan biriyle tanıştınız mı? Kendisi, genç yaşlarından beri mutluluk konusuna ilgi duydu? Mutluluğu kovaladı, nasıl mutlu olabiliriz, bizi mutlu eden şey nedir. Ve bu uzun bir macera yolculuk oldu. Ve bu yol boyunca birçok şey öğrendi. Mutlu olmak için, mutlu kalmak için ve mutluluğu günlerce, haftalarca, aylarca yıllarca ve hayat boyunca sürdürmek için işe yarayan şeyler öğrendi. Tabii ki bunun kanıtı, elde ettiğimiz sonuçlar olacaktır. Ama hadi hep beraber mutluluk dünyasını keşfedelim ve mutlu olup olamayacağımızı görelim. Tüm kalbimle inanıyorum ki herkes ama herkes mutlu olabilir. Tabii ki bunun üzerine çalıştıkça. Evet, daha önce de söyleidğim gibi bu bir çeşit iş ama temelde aslında her zaman aradığımız, kovaladığımız şey bu. Bazen desteklediğimiz takıma dahli olurken, her hafta sonu maçlarını seyrederek, bazen dışarı çıkıp hayatımızın aşkını ararken, bazen işimizi yaparken ve yeterince para kazanıp her şeyin iyi olacağını umarken.. Tüm bunlar, bize mutlu olmak için neyin gerçekten yardımcı olduğunu, mutlu kalmak için ve mutlu bir yaşam sürdürmek için nelere ihtiyacımızın olduğunu keşfetmektir.
 Bu noktada, sizinle bir hikâye paylaşmak istiyorum. Bu hikâye mutluluğun ne olduğunu ve mutluluğun özünde neyin olduğunu anlatıyor. Bir zamanlar ismi Jim olan bir adam varmış. Jim sürekli, birçok şey için dua ediyormuş. Bazen para için dua ediyormuş, bazen hastalığından kurtulmak için, bazen hayatının aşkı için… Sürekli dualarında arka arkaya bir şeyler istiyormuş. Belki de burada belki kendimizden bir şeyler görebilriz.



Sonra bir gün, geç bir saatte dua ederken, bir ses onunla konuşmaya başlamış. Jim gerçekten korkmuş ve ‘Kim o?’ demiş. Seste cevap vermiş. ‘Ben Tanrıyım’. Tahmine dersiniz ki Jim bunu duyunca hem korkmuş hem de heyecanlanmış. ‘Tanrı, neden buradasın? Ne istiyorsun?’ Tarı cevap vermiş: ‘Jim yıllardır bana dua ediyorsun. Sürekli bir şeyler istiyorsun. Veşimdi sana son bir şans vereceğim. Sadece bir şans... İstediğin şeyi dileyebilirsin. Ama bu benden hayatın boyunca istediğin son şey olacak. O yüzden iyi düşün.’ Jim çok heyecanlanmıştı ayrıca çok da gergindi. NE isteyeceği konusunda hiçbir fikri yokmuş. O yüzden arkadaşlarıyla konuşmaya başlamış. Bir arkadaşı ‘Para iste. Paran olursa, mutlu olursun demiş.’ Diğer arkadaşı ‘Hayır, parası olan bir çok kişinin hala bir sürü problemi var.’ Demiş. Bir başkası’ Uzun bir ömür iste’ demiş. ‘Eğer sonsuza kadar yaşarsan, mut olursun.’ Ve yine bir başka arkadaşı ‘Ama o zaman da bütün arkadaşların ölecek. Bu çok üzücü olur.’ Diye cevap vermiş. Jim, insanlara sormaya devam etmiş. Ama hiçbir cevap işe yaramamış. Tüm cevapların eksik bir yanı varmış. Bu yüzden de ne dileyeceğini bir türlü bulamamış. Altı ay gelmiş geçmiş. Ve sonunda yine gece geç bir saatte tanrı gelmiş. ‘Jim, zaman geldi. 6 ay oldu. Benden son dileğini isteme vaktin geldi. Benden ne dileyeceksin?’ demiş. Jim, ‘Tanrı, önce sana bir soru sorabilir miyim?’ demiş. Tanır da ‘Tabii ki Jim’ diye cevap vermiş. ‘Tanrı, bana ne dilemem gerektiğini söyleyebilir misin? Çünkü ne isteyeceğimi bilmiyorum.’ Demiş. Tanrıda cevap vermiş. ‘Evet, Jim. Sana ne isteyeceğini söyleyeceğim: Jim,  benden dileyeceğin şey, hayatta ne olursa olsun bununla hoşnut olmandır. ‘Hayatta ne olursa olsun bundan hoşnut olmandır.’  Demiş.
Peki, bunun bizim için anlamı nedir?

‘Sevmediğim bir işim var. Yine de mutlu olabilir miyim?’ diye sorabilirsiniz. Evet tabii ki, değiştirebildiğiniz şeyleri değiştirebileceğiniz en iyi şekilde değiştirin. Ama eğer değişmiyorsa, elinizde olandan memnun olun. Elinizde olanla hoşnut olun. Yeterince paranız yoksa ve daha fazla paranızın olmasını diliyorsanız ve faturalarınız orada duruyorsa, hala elinizde olan mutlu oln. Hayattan şu an zevk alın. Bir kural vardır. ‘Eğer hayatta herhangi bir kişi belli bir şeyle mutlu olabiliyorsa, bu herkes için mümkündür.’ Başka bir deyişle bir kişi kanserse ve mutluysa, bu demektir ki hepimiz mutlu olabilriz. Veya hayatının aşkını kaybeden birini düşünün ve bu kişi hala mutluysa, bizim için de hala mutlu olma ihtimali vardır. Tabii ki bu konular üzerine daha detaylıca konuşacağız. Aynı zamanda sizin de sorularınız duymak isterim. Bu sayede belki de sorularınızı endişeleriniz cevaplayabilirim.

 Ama temelinde bu hikâyede söylenen şey, nasıl mutlu olacağımızı öğrenirsek, mutluyuz. Eğer hayatın bize verdiklerini sevmeyi öğrenirsek mutlu oluruz. Evet, bir şeylerin farklı olmasını iseyebilirz, evet her şey planladığımız gibi gitmiyor olabilir. Ama eğer sahip olduklarımızı kutlarsak, sahip olduklarımızı seversek ve değişiklikler üzerinde çalışırsak, işte o zaman mutlu bir hayata sahip oluruz. Mutlu oluruz.

Bu giriş bölümü biz de cevaplardan ziyade sorular uyandırmış olabilir. Ama eğer mümkünse, tekrar gelin ve bizimle beraber mutluluğun dünyasını keşfetmeye devam edin. Çünkü tüm kalbimle inanıyorum ki, hepimiz her birimiz mutlu olabiliriz. Bu karmaşık olmak zorunda değil. Ama emek ve çalışma istiyor.

Hadi hep beraber mutluluğun dünyasını keşfedelim. Eğer Dr. Robert Puffın podkastları, blogları ya da kitapları hakkında ya da benim hakkımda daha fazla şey öğrenmek isterseniz açıklamadaki linklere tıklayabilirsiniz.

Comments

Popular posts from this blog

Mutluluk6 Agatistlik, Hayatımızı Yaşamanın En İyi Yolu

Mutluluk podcastına hoş geldiniz. Ben Ayfer. Tüm bölümler Dr. Robert Puff’ın Happiness podcastından yola çıkarak hazırlanmaktadır. İçerik kendisine ait olup, bu podcasttan direk olarak çevrilerek hazırlanmıştır. Yaklaşık 3 sene önce 14 yıl boyunca kullandığım arabamı satmaya karar verdim. Çok fazla yol yapmıştı. Hala çalışıyordu ama tabii ki mükemmel bir şekilde değil. Artık yeni bir araba almamın vakti gelmişti. Aldığım arabayı çok uzun süre kullanmaya meyilli olduğum için gerçekten istediğim bir araba almak istiyordum. İstediğim model hem elektrik hem de benzinle çalışan bir modeldi ama hala üretim aşamasındaydı. Ama 14 sene sonra yeni bir arabaya ihtiyacım vardı. Bu yüzden bir süreliğine kullanmak üzere bir araç kiralamaya karar verdim. Bu sayede 3 senenin sonunda istediğim arabayı satın alabilirdim. Ama bu şekilde araba kiraladığınızda, arabayla çok fazla yol yapmamanız gerekmektedir. Ama işim nedeniyle araba çok fazla yol yapıyordu. Bu yüzden eşimle arabalarımızı değiştirm

Mutlu olup olmadığımızı nasıl bilebiliriz ? | Mutluluk 12

Herkese merhaba! Mutluluk podkastına hoşgeldiniz. Ben Ayfer. Hazırladığım bu podkastın konusu mutlu olmanın yolları ile ilgili. Peki, mutlu olup olmadığımızı nasıl bilebiliriz? İlk duyduğumuzda bu saçma bir soru gibi görünebilir ancak bugün mutluluğun ne olduğunu ve mutlu olup olmadığımızı nasıl bilebileceğimizi keşfedeceğiz. Eminim ki hepimiz mutlu olduğunu söyleyen insanlarla karşılaşmışız ve onların hayatlarına ve diğer insanlara nasıl davrandıklarını gördüğümüzde mutlu olmadıklarını düşünmüşüzdür. Evet bu kişiler mutlu olduklarını söylüyorlar, ama bu insanlar hiç de mutluya benzemiyorlar. Ancak, bunun diğer insanları yargılamakla ilgili olmasını istemiyorum. Bu kesinlikle mutluluğa giden yol değil. Ancak mutlu olmakla mutlu olmamak arasındaki farkı tarif etmeye çalışıyorum. Çalıştığım dönemlerin birinde çok farklı insanla çalışma şansım oldu. Onlarla görüşmeler yapıyor ve geçmişleriyle ilgili bilgi topluyordum. Neden burada olduklarını ve hangi konuda ayrdıma ihtiyaçları

Bits and tips to be happy or even much happier at work

Imagine you are not happy at work. Probably, all the trouble would already begin on Sunday afternoon: “I don´t want to woooork :((.`Not being able to enjoy the last day of the weekend because of the stress `Monday` causes. Then, in the morning you would shuffle to get to the work. You would not be able to focus, you would maybe do your work cursory and you would just count down the hours. Does not sound very nice, right? Maybe you already experience these things or you are happy but you want to be much happier. Well, there are some solutions to help you to achieve this! There are many articles on this hot topic and of course many suggestions on how to increase your level of happiness at work. Here is a summary of some suggestions that would make you feel happy or happier: Use the last five minutes: I am pretty sure, most of you heard about this “making the bed in the morning” thing. When you do that, you feel much nicer when you are back home, right? So, you need s